Sjalar till uppklätt

Till fest och uppklädda tillställningar som exempelvis bröllop har man ofta en uttalad dresscode som ”kostym” eller ”frack”. Till dessa tillfällen är en sjal till klänningen helt rätt och ett mer klassiskt alternativ än exempelvis en tröja eller jacka om vädret kräver något värmande.

Den tillför dessutom färg och elegans till den övriga klädseln. En enfärgad klassisk sjal i en neutral färg som svart, grått eller blått är ett säkert kort som är aldrig fel. Vilken nyans man ska välja beror på övriga färger och till vilket tillfälle. Till strikt klädsel så är en sjal i samma nyans som klänningen snyggt och en grå nyans fungerar utmärkt med svart eller vitt. Andra matchningstips är att välja en mörkare nyans än klänning och att matcha den med skorna vilket ger ett enhetligt intryck.

Tre olika sätt att drapera till fest

Sjalen är en klassisk accessoar till festklädsel och är ett smart sätt att tillföra färg och liv till klänningen men även som ett värmande plagg när temperaturen kräver det. Det finns flera olika sätt som man kan drapera på och de tre mest klassiska är de som visas på bilderna nedan.

Det här är tre klassiska sätt att knyta sin sjal på till festliga tillfällen:

Sjal knuten över byst

Sjal knuten över byst

Ett praktiskt och elegant sätt att bära sjalen på är att svepa den över axlarna och sedan knyta den med en enkel knut över bysten. En bra variant då man inte vill ha långa ändar av den som slänger omkring och som dessutom framhäver en urringning om klänningen har en sådan.

Sjal med "fransk knut"

Sjal med ”fransk knut”

En klassisk variant är den ”franska knuten” som är att den ena änden hänger fram och sedan sveps sjalen ett varv runt halsen och låter den andra änden hänga löst över ryggen. Hur pass ”lös” man vill ha öglan är en smaksak och beror på tillfälle och stil.

Trendigt blommönster

Drapering utan knut

Den enklaste varianten är att helt enkel att inte göra någon knut alls utan bara hänga den på ett bra sätt över axlarna eller halsen. Snyggt är att låta sjalen glida ned bakom ryggen så att man bär upp den mer eller mindre med armarna.

Sjalen på bilderna hittar man här.